JÄRNFILTER - MANGANFILTER
Järn och mangan är vanligt i brunnsvatten, och ger upphov till dålig lukt, missfärgning tex. i toalett, handfat, och badkar
Ventilautomatikens viktiga funktion i ett järn/manganfilter
Ett järnfilter behöver regelbundet backspolas, vanligtvis i intervall 3-4 dagar. Vid backspolning öppnar och stänger en ventil för olika funktioner tex. backspolning, renspolning, luftinsug, och slutligen åter till filtreringsläget. De här momenten innebär ett visst slitage på ventilautomatikens komponenter, därför kan man över tid förvänta sig vissa underhållskostnader, dessa kostnader kan variera utifrån ventilautomatikens fabrikat och dess reservdelspriser. Sedan tillkommer ju vanligtvis arbetskostnader.
I ett järnfilter utsätts Ventilautomatiken för stora påfrestningar tex. genom att det invändigt blir beläggningar av järn, vilket på rörliga delar ger upphov till slitage. Med konventionella ventilautomatiker för detta med sig kostnader för service/byte av slitagedelar.
Vi har därför valt att utrusta våra järnfilter med driftsäkra Ventilautomatiker, där ingående rörliga delar består av keramiskt material.
Teknisk keramik, även känd som tekniska keramer är ett material som kännetecknas av dess unika hållfasthet med exceptionella mekaniska och termiska egenskaper.

Våra ventilautomatiker med keramiska ventiltätningar ger driftsäker funktion, utan behov av regelbunden service och byte av slitagedelar

Konventionella ventilautomatiker har ventiltätningar med en sk. "stacker" som är en plastenhet med ett antal gummipackningar
Vilka filtermassor används till järn/manganfilter.

Tunt med skikt med mangandioxid

Tunt med skikt med mangandioxid

Ren mangandioxid (blandas med sand)

Ren mangandioxid (blandas med sand)

Ren mangandioxid (blandas med sand)

Ren mangandioxid (blandas med sand)
Ofta benämns filtermassorna som "unika" och med fantastiska egenskaper. Gemensamt för de filtermassor som används till denna typ av järnfilter, är att de baseras på mangandioxid, och beskrivs som katalytiska. Den i filtermassan ingående mangandioxiden förstärker utfällningen/avfiltreringen av järn och mangan. För optimal funktion skall vattnet vara syrerikt, samt att filtereffekten ökar ju högre pH-värdet är.
1 Birm är en vanligt använd massa med ett tunt lager mangandioxid på varje litet filterkorn. pH-värdet skall minst vara 6,8 Birm har fördelen av låg volymvikt ca. 680 gr/liter, därmed har den en stor fördel av att backspolningen inte kräver så stort flöde
2 Katalox Light är en annan massa, med ett tjockare skikt av mangandioxid den är tyngre (1 070 gr/ liter och därför krävs det ett högre flöde vid backspolningen. En nackdel med Kataloxen är att den till en början höjer pH-värdet kraftigt, ofta till pH 10-11 För dricksvatten är gränsvärdet max pH 10,5 Högre pH-värden medför risk för akuta frätskador på ögon och slemhinnor.
Vid nyinstallation är det därför viktigt att låta filtret stå och spola tills pH-värdet gått ner, (bör kontrolleras med ett Ph-Test)
3 Ren mangandioxid som blandas med sand, mangandioxid finns av olika fabrikat tex. Pyrolox, Aqua -mandix, Filox, Pyrolusite Dessa filtermassor med ren mangandioxid har fördelen av att fungera även vid lite lägre pH-värden (pH 6,5) Beroende på halten järn o mangan ingår ofta varierande mängd av mangandioxid (mellan 20-50%) Då filtermassans vikt därför är relativt hög och kan variera mellan 1 600-1750 gr/liter ställer detta stora krav på backspolningsflödet, samt att rekommendationen är daglig backspolning.
Hur lång livslängd har filtermassan
Ofta framhålls filtermassans långa livslängd, men uppgifterna stämmer inte alltid med tillverkarnas uppgifter



Har Du frågor om Järn/manganfilter, eller vill få en offert, använd gärna detta formulär